poniedziałek, 15 października 2012

Jesień w Chorwacji


Jesień  to pora roku, która pięknie prezentuje się w każdym zakątku świata. Kiedy myślimy o Chorwacji to pierwsze skojarzenia, które przychodzą nam do głowy są ściśle związane z latem, czyli słońce, plaża, wakacje. A jaka jest chorwacka jesień?  Pewnie wielu miłośników tego kraju marzy o tym, żeby zobaczyć np. Plitvickie Jeziora skąpane w ferii jesiennych barw czy wziąć udział w winobraniu i degustacji młodego wina.

W tym roku miałam szczęście zobaczyć Chorwację późnym latem/wczesną jesienią podczas mojej służbowej podróży na przełomie września i października. Był to doskonały moment, aby poszukać chorwackich symboli jesieni, które oczywiście uwieczniłam na fotografiach. Niestety nie miałam okazji pojechać do Plitvic, ale podczas wędrówki po całym kraju – od Zagrzebia do Orebica udało mi się znaleźć klika symboli chorwackiej jesieni.

1. Winorośl

Jesień to czas dojrzewania i zbiorów winogron.  Słodkie soczyste owoce gotowe są już do zerwania, właściciele winnic mają pełne ręce pracy.  W kalendarzu każdego winiarza 2 jesienne daty są najważniejsze: św. Michał (we wrześniu), kiedy trwa winobranie i przygotowywany jest moszcz i wreszcie św. Marcin ( w listopadzie), kiedy moszcz dojrzewa i staje się młodym winem.






2. Suszone figi

Zerwane podczas sierpniowych upałów figi suszą się na słońcu kilkanaście dni. Jesienią  suszone figi stanowią świetną przekąskę dla dzieci i dorosłych. Niemalże na każdym stoisku na bazarze można kupić suszone figi udekorowane listami laurowymi.




3. Granat

Słodki i soczysty jesienny owoc, symbol długowieczności. W starożytnej Grecji i Egipcie roślinę tę czczono jako świętą, a starożytna medycyna Chin uznawała sok z granatu za "skoncentrowane życie" i symbol długowieczności.
Granat czczony był jako roślina święta. Na Bliskim Wschodzie uznawano go za symbol odradzania się i płodności, a kwiat uchodził za symbol miłości. W świecie antycznym związany był z kultem Demeter, Persefony, Hery i Afrodyty. W Grecji do dzisiaj weselni goście sypią ziarna granatu pod nogi młodej parze, na znak szczęścia i pomyślności.  Ponadto granat, ze względu na swój kształt, stał się pierwowzorem królewskiego berła oraz korony europejskich władców.
Doskonały podczas upalnych dni, orzeźwiający, wiele razy „ratował” mnie, gdy podczas nawału pracy i całym dniu spędzonym w aucie nie było czasu na zjedzenie obiadu.



4. Barwne bazary owocowo-warzywne

Jesień to okres zbierania plonów, które lokalni producenci sprzedają na bazarze.
Najbardziej popularny bazar w Zagrzebiu – Dolac mieni się ferią jesiennych barw dojrzałych w słońcu owoców i warzyw. Śliwki, winogron, mandarynki, granaty, papryka, bakłażany dominują na chorwackich straganach w tym okresie.







5. Papryka i ajwar

Chorwacja słynie również z różnych odmian słodkiej i soczystej papryki. Bardzo popularną odmianą jest czerwona papryka roga. Można ją jeść na surowo jako dodatek do różnego rodzaju sałat. Przepyszna jest pieczona i polana oliwą z oliwek z odrobiną czosnku i zielonej pietruszki.



Jesień to czas, kiedy niemalże w każdym bałkańskim domu robi się ajwar. Podstawowymi składnikami ajwaru jest właśnie papryka, bakłażan i domowa oliwa z oliwek. Warzywa uprzednio upieczone na ruszcie miksuje się, niektórzy dodają się pomidory, czosnek, pietruszkę, koniecznie sól i pieprz do smaku. Ajwar stanowi doskonały dodatek do pieczonych mięs, kanapek i innych bałkańskich dań.
Poszczególne etapy produkcji ajwaru opisuje moja znajoma z Czarnogóry – Aida. Opis jest po chorwacku, ale fotografie mówią same za siebie.


6. Migdały

Jesień to również czas zbiorów wyśmienitych chorwackich migdałów. Zjedzone prosto z drzewa bardzo różnią się od tych, które można kupić w polskich sklepach!


A tak wygląda kwitnący migdałowiec w lutym.



7. Jesienne dekoracje i bukiety

Bardzo spodobały mi się oryginalne bukiety i dekoracje, które wykonane były z kwiatów, warzyw i jesiennych owoców. Najwięcej ich było na bazarze Dolac w Zagrzebiu.
Popatrzcie, jakie cuda można zrobić z dyni, kasztanów, kukurydzianych kolb, jabłek i innych roślin.






Na koniec kilka ujęć z Zagrzebia, gdzie otczająca przyroda dawała już znaki, że lato powoli się kończy.







jesień w Chorwacji, Chorwacja poza sezonem, Zagrzeb jesienią

1 komentarz:

  1. Chorwacja jest cudownym krajem :-) Wspaniały klimat, sympatyczni ludzie, pyszne jedzenie...
    W tym roku po raz pierwszy mogę podziwiać jesień w Chorwacji - o tej porze roku wszystko wygląda zupełnie inaczej niż w lato :-)
    Zapraszam również do mojego jesiennego wpisu - http://www.polako.eu/chorwacka-jesien-dary-przyrody/
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń